LSA International

De oorsprong van LSA International vindt u terug in de modieuze swingende jaren zestig in Londen, toen Janusz Lubkowski en zijn vrouw Ewa geïnspireerd werden door de werken van Terence Conran “Habitat”  met hun traditionele felgekleurde lakverf uit hun inheemse Polen.

Na het opstarten van het bedrijf samen met  Tony Saunders, heeft het succes van deze geëmailleerde koffiepotten, mokken, ketels en colanders, Janusz er tot toe geleid om meerdere wegen in te gaan betreffende de Poolse productie.

Porselein klei werd gebruikt om wit en patroon servies te maken, populair bij consumenten die praktische en hedendaagse ontwerpen zochten. Lederen zakken, porties en tassen van gelooide koeienhuid afkomstig van kleine productieworkshops. Houten accessoires uit Poolse samenwerkingen, gespecialiseerd in volkstradities van houtwerk voltooide de vroege collecties.

Maar het was mondgeblazen glas dat het grootste potentieel voor transformatie bood. Terwijl een archetypische tuimelschakelaar en kruik de affiniteit van Janusz voor de praktijk weerspiegelde, riep de veelzijdigheid van het materiaal experimenten met vorm, kleur en decoratie, waardoor het bereik voor de modebewuste consument werd uitgebreid.

Monika Lubkowska-Jonas is in 1985 bij het bedrijf aangesloten, samen met haar vader. Ze bouwde een diepe kennis op en ontwikkelde haar unieke instincten voor kwaliteit en stijl.

Dit inzicht in ambachtelijke behendigheid en het potentieel van de grondstoffen stimuleerde Monika’s creativiteit, waardoor ze experimenteerde met verschillende technieken en de grenzen van de handproductie duwde – vooral in mondgeblazen glas, die haar hoofdfocus snel werd. Ze begon met het ontwerpen van unieke collecties die de complexiteit van glasmakerij, geraffineerde of ingewikkelde vormen blown en verfijnde verf of rijk gekleurd glas gebruiken, evenals eenvoudige, maar functionele stukken die haar liefde van onderhoudend weerspiegelden en een intuïtief inzicht hebben in de manier waarop mensen leven.

Vandaag vormt en verbetert Monika de identiteit van LSA International, door de passie van haar vader voor hedendaags design en traditioneel ambacht voort te zetten, begeleid door de creativiteit en innovatie waarbinnen het bedrijf oorspronkelijk werd gebouwd. Als gevolg hiervan vieren de producten Monika’s esthetiek, haar voortdurende inspiratie uit ambachtelijke processen en de originele 5 materialen – glas, porselein, leer, hout en geëmailleerd staal.